Na téma revírníků už zde bylo napsáno skutečně mnoho - proto tento příspěvek neberte jako stěžování si na ně. A už vůbec ne, aby mě někdo litoval. Spíše mi jde o politiku Groundspeaku, jehož přístup v poslední době (mám ten pocit) na...štvává stále více kačerů. Revírníci jsou jen pak jeho prodlouženou rukou a mohou si vybrat, zda s GS souhlasí a nebo se na to vykašlat. Lze jim tedy klást za vinu jen to, že jsou ochotni to akceptovat a (minimálně někteří asi i nad rámec nutného) se na tom podílet.
Nedávno jsem se neshodl s revírníkem na publikaci jedné kešky. Požadoval po mě úpravu, já ji odmítl, protože jsem měl pocit, že tak jak je, je v pořádku a ničemu nevadí. Vcelku běžný případ.
Protože jsem její přípravě věnoval celkem dost času, nechtěl jsem, aby to tak skončilo. Následně jsem ji proto publikoval na opencaching platformách (pokud by to někoho zajímalo, tak opencaching.com a opencaching.cz).
Pak jsem si řekl, že jí zkusím udělat trochu reklamy na GC.com - a popravdě mě také zajímalo, co se stane. Vytvořil jsem jednoduchou kešku a po publikaci jsem udělal jednoduchou změnu. Ze slov HANSOVO ZLATO označující název keše na opencaching serverech jsem udělal link, který na ni odkazoval (tato keš je nyní na OC.com a OC.cz, pouze jsem doplnil vysvětlení). Během cca 5 hodin revírník keš nejen archivoval, ale přepnul ji do předpublikačního stavu, aby se na ni nikdo nedostal (tedy ani ti, co ji odlovili a nestihli se rychle zalogovat).
Oficiální zdůvodnění bylo:
Retract listingu keše z důvodu hrubého porušení pravidel. Ke změně listingu došlo těsně po publikaci ve 14:42.
Ze stejného důvodu listing archivuji.
Popravdě, nevěděl jsem jakého. Měnit listing není zakázáno, stejně tak není určeno, kdy jej mohu měnit... proč ne třeba 100x za den.
Následně jsem byl odkázán na článek 4 (Propagační a komerční obsah). Popravdě nic politického, náboženského ani charitu jsem nepropagoval. Co se týká komerce, tak ani jeden zmíněný server neslouží k prodeji produktu či služby na rozdíl od GC.com.
Co mě ale skutečně šokovalo, tak to, že existuje interní pokyn GS revírníkům, který zakazuje publikací keší, které:
- obsahuje odkaz na jiné geocachingové servery
- obsahuje odkaz na jiné stránky s trackable položkami - Pathtags, GeoKrets, apod.
- obsahuje odkaz či jmenování C:geo
- ...
Nevypisuji zde celý seznam, aby toho nebylo až moc...
Existují tedy pravidla, která z pochopitelných důvodů (zřejmě se GS bojí odporu komunity) nejsou zveřejněna, ale jejich uplatňování je prováděno přes revírníky SKRYTĚ před komunitou - postihne tedy jen konkrétního kačera.
Rád bych upozornil, že proti Groundspeaku nemám nic proti tomu, že si založil svůj byznys na poskytování služeb kačerům. Nedávno jsem si dokonce koupil Premium Membership jako formu podpory - protože "prémiové" služby podle mého názoru za ty peníze nestojí.
Vadí mi však to, že si evidentně GS geocaching "zprivatizoval" a místo aby naslouchal komunitě, hraje si na suveréna, který ve svém panství rozhoduje o životě a smrti poddaných. Na svém serveru si sice může dělat, co chce, ale měl by to alespoň dělat transparentně, aby každý věděl na čem je... a ne někde v pozadí mít ještě "extra rules".
Je jen na nás, na komunitě, zda si to necháme líbit. Já osobně proti GC.com nic nemám, svoje další keše však budu zveřejňovat na všech třech serverech (a pokud na GC.com neprojdou - ne kvůli rozporu s rozumem, ale umělému pravidlu, tak je měnit nebudu).
Velice by mě zajímal názor ostatních kačerů, zda jsem s tímto názorem osamocen, nebo zda ho sdílí více lidí.
Proto předem děkuji za názory - ať již souhlasné či nesouhlasné.